Drinkwell

Infobrønd

daek-til-vinteren

Hvad er et godt vinterdæk?

23. oktober 2015 Julius 0 Comments

Det er ved at være sæson for vinterdæk, og lige som med så meget andet, så kan det være en jungle at finde rundt i, hvilket dæk man skal vælge. Hvem producerer de bedste dæk? Hvad skal man gå efter? Og hvordan er loven? I denne guide kan du måske blive lidt klogere.

Det siger loven om vinterdæk

moenster-i-daekI Danmark er det ikke lovpligtigt at køre med vinterdæk om vinteren. Danske eksperter advarer dog imod at springe vinterdækkene over, da vinterdæk øger både din og dine medtrafikanters sikkerhed væsentligt, når vintervejret sætter ind. Desuden er vinterdæk lovpligtige i alle vores nabolande, så hvis du har planer om at krydse grænsen i løbet af vinteren, så er det en god idé at tjekke reglerne i de pågældende lande.

Du kan kende et vinterdæk på dets M+S mærkning, som står for mud and snow. Mærkningen er lovpligtig i eksempelvis Tyskland og Sverige. I Sverige skal dine vinterdæk desuden være at finde på den såkaldte STRO-liste. I Tyskland skal du desuden have for øje, at det varierer fra bundesland til bundesland hvor dybt dit dækmønster skal være. Nogle steder er et dækmønster med 1,6 mm dybde godkendt som vinterdæk – andre steder skal det være minimum 4 mm dybt.

Lovgivningen omkring vinterdæk er ikke ensrettet i EU. Til gengæld skal alle dæk, der sælges i EU være mærket med EU’s sikkerhed- og miljømærke – der ikke har noget med sikkerhed i glat føre at gøre. Denne regel gælder for alle dæk, der sælges efter 1. november 2012, så hold øje med dette mærke.

I både Danmark, Tyskland, Norge og Sverige gælder det, at vinterdæk skal være monteret på alle fire hjul. Det er altså ikke tilladt at køre med eksempelvis to sommerdæk og to vinterdæk.

Her får du den bedste kvalitet i vinterdæk

de-bedste-vinterdaekDer er stor forskel på kvaliteten af vinterdæk, og det kan derfor være interessant at se på, hvilke dæk der klarer sig særligt godt, når man skal vælge sine vinterdæk. I Danmark er det oftest begrænset hvor meget sne vi har i løbet af en vinter, men det er faktisk også i det kolde – men snefri vintervejr, at den største kvalitetsforskel kommer til udtryk. FDM udfører hvert år en test af mange forskellige typer og mærker af vinterdæk, som man kan studere på deres hjemmeside.

Set med danske øjne, og de krav, vi i Danmark stiller til vinterdæk, så viser FDMs test fra 2015, at man gør klogest i at købe et vinterdæk fra Goodyear, Michelin eller Dunlop. Disse fabrikanter scorede alle fem stjerner i FDMs test. De mindre kendte fabrikanter Aeolus, Linglong og Mentor scorede derimod lavest med kun hver især en enkelt stjerne.

#biler#dæk#vinterdæk

Previous Post

Next Post

Skriv et svar

Your email address will not be published / Required fields are marked *