Drinkwell

Infobrønd

solceller-paa-dit-tag

Solceller er det miljøbevidste valg

30. oktober 2015 Julius 0 Comments

Trods krige og uoverensstemmelser verden over bliver vi flere og flere mennesker, der befolker vores klode, jo flere mennesker, der er jo højere vil vores energiforbrug være – det siger jo sig selv. Men vi har nået et punkt, hvor forskere har taget en ny hypotese op; hvad sker der med os som befolkningsgruppe, når vi får opbrugt de naturlige energiomsættende ressourcer som kul, gas og olie? Ser man bort fra de miljømæssige faktorer ved fremstilling, transport og afskaffelse, der forekommer i produceringen af solceller, er de det mest miljøbevidste valg vi har på nuværende tidspunkt. Der er lavet forskellige udregninger på, hvor stort et energiforbrug solen kan dække for os, på nuværende tidspunkt leverer solen årligt en mængde solstråler, der ved omdannelse via f.eks. solceller, kan dække hele jordens forbrug 20.000 gange. På baggrund af denne viden burde alle energiforbrugere jo udnytte solstrålernes kapacitet, men fremstillingen af solceller er en forholdsvis dyr proces, hvilket gør at mange lande ikke har råd til at dække deres forbrug ved denne løsning.

Der findes mange slags solceller.

Når man taler om solceller hører man ofte ordet krystallinsk silicium, der er en mening med at det er dette begreb vi hører, da ca. 80 procent af markedet lige nu arbejder inden for solceller af dette materiale, der findes også andre typer solceller, der ikke er fremstillet af krystallinsk silicium, men markedet for disse er så lille, at der her kun bliver nævnt de tre oftest brugte typer solceller i Danmark.

Monokrystallinske solceller er, som navnet hentyder til, fremstillet på baggrund at ét siliciumkrystal. Disse solceller fås kun i sort og har ensartede overflader, der giver et æstetisk udseende, ønsker man et fuldt dækket område af solceller skal denne type skæres til for at skabe en bedre pasform, da de har rundede kanter. Denne type solceller besidder den største virkningsgrad på markedet.

Polykrystallinske solceller indeholder, i modsætning til monokrystallinske, flere siliciumkrystaller. Denne type solceller forefindes oftest i blålige nuancer og har kantede hjørner, hvilket gør sammensætning og tilpasning lettere under opsætningen, dog er denne type solceller lavere i virkningsgrad pr. kvadratmeter end monokrystallinske solceller.

Amorfe solceller er vi alle stødt på, på et tidspunkt i vores liv, vi kender dem blandt andet fra lommeregnere, der ikke virkede uden at have været i kontakt med en lyskilde. Denne type solceller er billigere end krystallinske solceller, da der her er tale om ikke-krystallinsk silicium, hvilket også nedsætter energieffektiviteten betydeligt. Disse solceller fås i et uendeligt antal former og farver, da siliciummet dampes på en glasflade.

Fordele og ulemper ved solceller.

Mange steder i Danmark er det ikke tilladt at opsætte solceller, da det endnu ikke er lovligt at foretage en opsætning på f.eks. fredede huse eller fredede områder. Solceller forurener dog ikke nær så meget som andre energikilder, dertil har de et støjfrit renommé, da der ikke er nogle bevægelige dele. Solceller har en utrolig lang levetid på op til 25 år, men er dog rimelig dyre at skaffe sig af med ved udskiftning.

#miljø#solceller

Previous Post

Next Post

Skriv et svar

Your email address will not be published / Required fields are marked *